15.11.2018 | 19:32
Gledaj Daddo - shvatio sam jako dobro što si htio reć sa šagoljanjem iako sam ti iskreno napisao da sam prvi puta čuo za taj termin, a sada ću dodati i za tipa.
Novinarstvo se 90-ih studiralo u na FPZ-u Lepušićevoj 6 (iako znam da ne misliš na to, ali se pravim glup) no onda je Tuđman otvorio Hrvatske studije i svi kojima se nije dalo učiti su otišli tamo. Fakultet političkih znanosti, iako je smijurija prema ETF-u, FER-u i takvim fakultetima - je ipak za klasu jači fakultet od Hrvatskih studija.
Ovime, ponavljam, nemoj misliti da nisam skužio "caku" u tvom pitanju.
Ali si se malo prešao sa "studiranjem". Da si napisao "uči" - onda ti ne bi mogao odgovoriti ovako kako odgovaram.
Studij se završava na jednom mjestu, jer to mjesto je jedino relevantno da ti da diplomu s kojom postaješ član akademske zajednice, a završena teorija se godinama uči u praksi (što se novinarstva tiče) na tisuću mjesta i na desetke sektora.
Ako su ti Valdec i Diab nepouzdani izvori, a šta ću ti ja. Meni su pouzdani.
Znaš na što mi to sada liči?
Koliko ti zaista znaš o novinarstvu?
Oćeš da ti kažem?
Koliko i ja znam o tvom poslu.
Pogledaj si Nu2 sa Božom Sušecom, pa vidi samo koliko truda iziskuje TV prijenos neke utakmice. Znači - sport...
Nemaš pojma koliko...
lli ćeš mi reć da tip koji je bio na ne znam ni sam koliko SP-a, EP-a u nogometu i rukometu, te na atletskim mitinzima (to su mu sektori) i Oplimpijadama - nije relevantan?
A znaš zašto?
Zato što ovo danas doživljavaš kao definiciju novinarstva.
Ne, ne, ne - prijatelju. To je dno novinarstva - nikako njegova definicija.
Onaj tko se kuži u novinarstvo u gluho doba noći zna šta na engleskom znači termin "anchor" (voditelj TV emisije), zna tko je legenda fotografije Zagreba, tko je izmislio naziv Crna kronika, tko je najrealniji kroničar Splita i povijesti toga grada, iako su ga pod stare dane ismijavali vlastiti sugrađani a poklonio im je nemjerljivo blago kojim se svi danas diče. I iako je ista legenda kao i Dragojević u glazbi - nije imao ni približno takav pogreb.
Zašto?
Nije bio desničar u vrijeme svoje smrti.
Ne govorim da Oliver jest, ovaj je samo otvoreno govorio stvari kada se otvoreno nije smjelo pričat.
Tko nije shvatio, blago su Malo i Velo misto a novinar je bio i pisac - Miljenko Smoje.
Pavao Cajzek je bio "tata" svim fotografima koji danas redom imaju iznad 50 godina a bavili su se tisak fotografijom u Zagrebu.
Ime crna kronika je smislio Mladen Stražimir, čovjek koji je pomagao čupati žrtve iz udesa vlaka na Glavnom kolodvoru, a mislim da je išao i na nesreću 13-ice s Mirogoja, kada je poginulo znatno manje ljudi, ali opet više od desetak.
I tako vlastite legende ima i Novi list, Slobodnu sam već nabrojio iako ni probližno sve ljude koje bi trebao i da nedem dalje.. sve do Sportskih novosti.
Jesi li čuo za ijednog od njih?
Vjerojatno samo za Smoju...
Ajmo par desetljeća naprijed.
Valdec je bliži ljudima, još ga se sjećaju pa znaju za njega.
A Diab je toliko prošo Bliski istok da je jedini on dobio al Asada kada je ovaj pobijedio ISIL. Znači nije dobio lokalnog čobana, nego predsjednika države koja je potukla ogromnu terorističku organizaciju koja je u jednom vremenu držala pola Sirije i Iraka i kojega su zbog toga u tom trenu tražile sve relevantne novine svijeta. I taj Asad odabere Diaba.
Zašto? Vjerojatno zato jer može pričati na materinjem i simpatizira Tita, zna da je iz Hrvatske i da nema skrivene namjere, odnosno da ga ne šalje SAD.
I to tebi, ukoliko dobro shvaćam, nisu relevanti izvori.
A odi sam majstore - i napiši reportažu.
Pazi, ne na dan ili dva.
Moraš biti svjestan da će ti uzeti jedno tri mjeseca samo istraživanje.
I onda mi ti uletiš (onako uvijeno) da sam jednostran, zakukuljivši tu tvrdnju u kojekakve smicalice "za bistrooke". Nije bilo potrebno, mogao si samo napisati da im ne vjeruješ ništa i dodati nešto od tvog omiljenog izvora. Ne postoji osoba koja se kuži u sve. Tako da mi možeš trubiti o novinarstvu do prekosutra, opet znam više od tebe i znam šta je relevantno a šta nije.
Isto kao što ti znaš više od mene u svojoj struci.
A zašto tebi ovi likovi ne valjaju, ne znam.
Meni itekako valjaju. Svi redom. I linkani i nabrojeni...
EDIT:
Nemoj ovo shvatiti kao neku svađu, ali da si me uspio iziritirati ničim izazvan - brate - jesi...
Ako te išta od napisanog vrijeđa - ja ti se iskreno ispričavam.
Eto, ja to tako rješavam. Direkt i u bulju. Pa i ako treba isprika - ide sprika.
Zrak mi se čini čišći poslije...