17.07.2024 | 08:56
Djuro genijalac kaže:
smayoo kaže:
Djuro genijalac kaže:
Jbm, evo najbedastije pitanje na svijetu: obojica ste roditelji. Biste li dali osobi za koju se osvjedočite da razgovara sama sa sobom, i pritom sama sebe UMIRUJE i savjetuje da se ne ljuti, da vam preveze dijete u autu nekud?
Bih. Kako rekoh, ja razgovaram sam sa sobom, kad god mi je prilika. Ja sam svo svoje troje djece prevezao na razne destinacije, na tisuće puta u njihovim životima.
Ne znam je li ovo sad na razini metafore?
Nije. Vrlo doslovno. Razgovaram sam sa sobom. I moj sin. Možda je nasljedno, iako je on puno više na moju suprugu, nego na mene (nula inženjer, čisti znanstvenik). Evo, čisto da budeš upozoren, za slučaj da te to plaši, da se ne družiš više sa mnom.
Ali nisam nikad sa sobom razgovarao na glas, jer to jednostavno nije potrebno.
Nije potrebno, ali meni je korisno.
Reci, smatraš li ti da su i ljudi koji igraju šah sami sa sobom - također luđaci?
bi se dogovarali sami sa sobom da se smire (identično ovom videu Rogera Watersa)
Nikad ne oslovljavam sam sebe svojim imenom (to mi je suvišno), ali se obraćam sam sebi, na glas, najčešće kad izađem s nekog beskonačnog jalovog sastanka. Dakle, ne "Emile, smiri se.", nego nešto kao "OK, sad to zaboravi, baci to iz sebe, doma te čeka obitelj.".
Lastane, jesam li ja lud?
a bome se Bob znal i šamarati. Sam sebe. 'Idiote! Glupane!' I pljuskanje krene.
Obično se ne pljuskam, nego se lupam dlanom ili šakom u čelo. Ne prejako (ipak mi me je žao
), ali dovoljno da osjetim.
Tako da ne zamjeri što ja temeljem svojeg životog iskustva smatram da to nije normalan obrazac ponašanja.
Pa i napisao sam da to nije normalno. Nisam normalan i time se ponosim.
Pod normalnim ne mislim na nešto što je socijalno prihvatljivo (recimo seksanje je prirodno i normalno, ali nije socijalno prihvatljivo na javnim površinama), nego nešto što doista ne susrećeš u javnom životu.
Sad si ušao u domenu fenomenologije. Vidi ovako. Kršćani i muslimani se, na primjer, mole Bogu. U neku ruku - razgovaraju s Bogom - jer imaju predodžbu Boga kao nekog višeg bića koje je izvan ovog svijeta (neka me ispravi neki vjernik ako sam nešto krivo interpretirao). Budisti zapravo - razgovaraju sa samima sobom u potrazi za Prosvijetljenjem jer u budizmu predodžbe Boga niti nema. Postoji sveprisutna životna "nit" ili "energija" ili kako već to tko zove (Kinezi kažu "Chi") koja prožima sve stvari i sva bića. Dakle, to što nešto ne susrećeš u javnom životu u Zagrebu, ne znači da ne susrećeš nigdje.
Jesu li takvi ljudi genijalni pa ih ja ne razumijem? Dopuštam i tu mogućnost
Dovoljno sam svijeta vidio i ljudi upoznao da bez sumnje mogu ustvrditi da ja NISAM genijalan, čak niti blizu. Godilo bi mi da jesam, ali nisam, nažalost.
, ali opet, moje životno iskustvo mi nije ukazalo da je bilo tko od njih bio poseban po bilo čemu, osim po tom razgovoru koji bi najčešće prerastao u svađu sa samim sobom.
Sad si u ovoj rečenici negdje izgubio vlastitu nit. Samim tim što smatraš takve ljude luđacima, posebni su, makar i samo po tome. Roger Waters je, vjerujem da se slažeš, također i posebno dobar glazbenik.
Tako da ne smatram da je postanje ovog linka napad ad hominem na starog rokera protiv kojeg osobno doista nemam ništa.
Ne moraš gajiti osobnu antipatiju protiv neke osobe, a da bi u diskusiji primijenio argumentum ad hominem (iako ti to ne smatraš, to što si učinio upravo JEST školski primjer argumentum ad hominem). Argumentum ad hominem nije izraz tvoje osobne antipatije, nego izraz nemoći da svoje protivljenje stavu te osobe argumentiraš suštinskim, sadržajnim i logičkim argumentima.
Otprilike kako je Janica Kostelić bila zamjenica ministra za sport nakon što joj je propao salon za manikuru ili nešto slično, a nije završila ni srednju školu.
Evo, jbg, što ti je sad to trebalo?
Jednostavnim uvidom u javne izvore (poslovna.hr i sudreg.pravosudje.hr) vidljivo je da joj je firma otišla u crveno za vrijeme corone, kao i mnogim, mnogim drugima, ali nije propala. Je li završila srednju školu, ne znam, možda i nije. Je li zadužila Hrvatsku puno više od prosječnog nogometaša koji je svojim nogama natukao više novca od nje (a isto nije završio srednju školu ili je pro forma "završio" trogodišnju šofersku), to reci ti. Mjesta pomoćnice ministra se sama odrekla vrlo ubrzo, zar ne?
Otkud ti ta potreba da stalno nekog nišaniš? Što ti se događa?