08.06.2022 | 00:42
Da podijelim još neka nova iskustva, vjerojatno mnogima mogu uštedjeti vrijeme...
Zadnjih dana instaliram Windowse 10 na nekoliko Pet-jedinica (kod mene ih i klinci imaju, a trebaju im Windowsi radi igara), a ima i korisnika koji me to traže radi posla jer imaju neke specifične softvere koji ne postoje za Mac.
Instalirao sam ih i sebi za probu, pa onako ukratko:
- ako nemate OpenCore ne igrajte se s EFI instalacijom jer može bricknuti EFI na matičnoj, u tom slučaju koristite staru dobru BIOS instalaciju,
- ako imate OpenCore Pet-jedinicu, onda ste sigurni i možete bezbrižno instalirati i EFI verziju Windowsa,
-ako vam Windows instalacija javlja besmislenu grešku da ne može ciljni disk particionirati na potreban način, to samo znači da je Microsoftov retardirani installer zbunjen s gomilom diskova u vašem Mac Pro i najlakše je povaditi sve slidere osim onog na kojem je OpenCore. Idealno je ako vam je OpenCore na NVMe-u u PCI slotu,
- verzija BootCamp drivera koje sigurno radi na Pet-jedan s Win 10 je "BootCamp 5.0.5033", stariji su prestari, a noviji su "not for this machine", kada to jednom instalirate, može pustiti Apple Software Update da odradi svoje dalje i dotjera BootCamp na najvišu verziju koja je još podržana na Pet-jedan,
- Windowsi su Windowsi i nemojte da vas uhvati panika kada se sruše kod instalacije nekih drivera jer nakon što ponovite istu proceduru x puta, na kraju stvar ipak proradi... da, to je potpuno suludo, ali tako to radi na Windowsima. Netko je jednom rekao da "samo budala može ponavljati istu proces i očekivati različit rezultat", ali to kod Windowse ne važi! Ako dovoljan broj puta nešto pokušate, na kraju proradi, bez ikakve vidljive promjene...
- driver za Magic Trackpad je užasan, zaboravite na Trackpad i kada ste u Windowsima koristite USB miš vulgaris,
- ako ste pedantni i još s blagim OKP poremećajem, onda vas vjerojatno izluđuje što je Windows disk krivo nazvan kao "Unititled" ili u capsu "WINDOWS"... to možete lako ispraviti u samim Windowsima, a prikladnu Mac ikonu na taj disk možete staviti pod Macom ako imate instaliran neki softver koji podržava NTFS zapisivanje...
Toliko za sada, ako ima pitanja, tu sam!
P.S.
Povremeno je baš dobro malo bootati u Windowse, čisto kao podsjetnik koliko je macOS ugodna, pouzdana i logična radna okolina.