16.10.2022 | 08:40
Samo da dodam svoje iskustvo s open coreom koje je bilo vrlo negativno. Start je izgledao ovako: macpro flashan na 5.1, dual core s upgradeanim procesorima (Dual proc) i RX580 (dakle, nema boot screena što je dosta bitno). Na njemu su redom: NVMe na kojem je Mojave i SATA SSD na kojem je High sierra da bi bio moguć bootcamp. Bootcamp HS podržava WIN7 i to je gore. To je komp od malog koji je u FSB racing teamu (radi na razvoju ovjesa) i trebao je preći na posljednju verziju solidworksa koja zahtijeva minimalno WIN10. HS to ne dopušta, Mojave preko svojeg Bootcampa na tako starom stroju ne dopuštaju instalaciju na MacPro 5.1
Ajde, idemo probati s ovim:
dortania.github.io/OpenCore-Legacy-Patcher/
Kupio jedan disk od 6 TB, formatirao ga i dvije particije po 3 TB. Na jednoj napravio Time Machine backup Mojavea, jer je on primarni sistem kompa. Fileovi od WIN7 su ionako na zasebnom HD od 160 GB na kojem nema sistema.
Na drugu particiju od 3 TB naumih instalirati Big Sur pa ćemo onda ići dalje.
Držao se uputa
dortania.github.io/OpenCore-Legacy-Patcher/ do zanjdeg slova, naparvio instalacijski USB BiG Sura i krenuo. Krenula instalacija i ide sve kako treba do trenutka kad on treba napraviti prvi restart i nastaviti. Restart se nije dogodio. I sad kreće kalvarija. Ne mogu više ništa pokrenuti, komp izbacuje neki plavi ekran kao da su windowsi u pitanju i grešku. I nema instalacije, nema boota, ničeg. Jedino što digne je recovery mod. Ako uštekam SSD i NVMe, onda sve stoji, nikud.
Na kraju na laptopu napravio instalacijski USB za Mojave, turio ga u komp, preko ovog recovery modea, preformatirao iznova onu particiju na hardu i tamo normalno instalirao Mojave. OK, sad imam OS na stroju i on radi (BTW, jako dugo traje dizanje sistema preko klasičnog harda, odviknuo se skroz!). SSD spojio preko USB porta kao vanjski disk da mi ne petlja bootanje u sistem, jer onda komp zaglavi i obrisao ga. Ionako na njega treba ići WIN10. Obrisao ga, formatirao u apple, pa u FAT32 format da budem siguran da je sve s njega nestalo.
Dobrodošli u
crystalidea.com/blog/classic-mac-pro-and-windows
To je zapravo skraćena verzija ovog:
forums.macrumors.com/threads/how-to-boot...page-9#post-26689280
Na poslu posudio WIN10 instalacijski DVD (i onda netko veli optika je mrtva!) i odradio ovu proceduru kako je tu opisana. WIN10 instalacija traje kratko, moram reći i radi doista dobro. Dapače, sad su na microsoftovoim stranicama otkrili combo update što mac ima godinama pa nije potrebno paljenej i gašenje cijeli dan.
Odabrao Educational WIN10, jer za nejga mali i ima activation key od faksa i sve je prošlo vrlo brzo i lako.
Pojavila se dolje ikona Bootcamp, pokazala je i MacOS, ali nije htio komp odići Mojave, stalno se vrtio WIN10. Alt+CMND+P+R i sve je proradilo kako treba. Mojave radi, migration assist je povukao sve s TM backupa, ali je još uvijek na HDD. Pun zebnje, uključujem sad NVMe i plan mi je da dignem stroj u Target modu i onda preformatiram NVMe, prije nego spriječi boot stroja.
Na nesreću, imam samo jedan FW400-FW800 kabel dugačak 25 cm. Stari powerbook G4 ide u akciju, jer on ima FW400 port, MacPro je FW800. GRbim se pod stolom, palim komp, pa se dižem stisnuti T, ali sam prespor i ne hvatam na vrijeme, ali komp se digne normalno u mojave s HDD-a i prikazuje ovaj NVMe. Ok, briga manje. Sad njega brišem, tri puta uzastopce formatiram u različite formate da budem siguran da je posve nuliran tj. svi podaci nestali. Potom pokrećem Carbon Copy cloner koji sad ovu funkcionalnu verzij mojavea sa svim podacima seli na NVMe. On to odrađuje vrlo brzo i sad imam konačno djelatan kompjuter kako treba. Mojave radi kako treba. U Startup disku mogu odabrati Windows bootcamp i onda digne WIN10 i iz prozora se mogu normalno vratiti natrag u Mac OS.
WIN10 je proradio s nekim svojim driverima za grafičku, ali sam instalirao ATI pro verziju za CAD i slično, ubacio macfans control i sad sve radi.
Dakle, zaključak: ako imate Mojave na MacProu 5.1, MOŽETE gore zveknuti samo WIN10 da radi preko bootcampa slijedeći ovaj naputak s macrumorsa.