03.07.2019 | 20:28
dpasaric kaže:
I dalje nisam našao neki jednostavni vodič koji bi vrlo jasno rekao koja je prednost svega toga?
Što bih s time mogao ili mogao jeftinije, nego li mogu sada?
Davore evo što je meni donio Revolut (prije Apple Pay usluge, Apple Pay je bonus), pa možda bude jasnije koja je prednost odnosno što je jeftinije.
Običan sam i nezahtjevan korisnik usluga banaka u RH. Znači u banci u RH imam:
1. Tekući račun u kunama - 20 kn mjesečne naknade - Maestro kartica
2. Žiro račun u kunama - 5 kn mjesečne naknade - Visa kartica
3. Devizni račun - nemam pojma koja naknada mjesečno, mislim isto 5 kn - Visa kartica
Nemam kreditnih kartica, sve su debitne.
Trebam kupiti nešto na ebayu-aliexpressu-banggoodu-amazonu-gdjegod online van RH.
Nisam blesav direktno prebacivati novac sa deviznog računa jer banka uzima naknadu od minimalno 30 kn po transakciji, a ja kupujem u vrijednosti 130 kn robe, plus nemam zaštitu nikakvu - križaj opciju 3.
Opcija 2 - kunski žiro račun - VISA može na paypal - super, imam zaštitu. Ali jao... tečaj je loš i ubije me i banka sa svojom konverzijom i paypal sa svojom i opet ostavim lovu i jednima i drugima, manje nego kod opcije 3, ali svejedno gubim novac.
Opcija 1 ne igra jer valuta nisu kune.
Otvaram Revolut račun u 5 minuta, besplatno, kroz iOS aplikaciju na mom mobitelu. Mastercard kartica (koja može na Paypal) fizička dolazi na kućnu adresu poštom za par dana, imam pravo na dodatnu virtualnu. Nadoplata računa na isti način kao i bon za mob. Kroz aplikaciju dodam svoju karticu (Visa, Maestro ili Mastercard) sa koje želim poslati novac na Revolut račun i odredim iznos. Minimum je 10 EUR/USD/90 HRK. I toliko mi moja banka prebaci, ako ide konverzija platim konverziju iz valute u kojoj je kartica u valutu koja je na Revolut računu po tečaju banke.
Ali, ako nema konverzije, nema ni naplate banke. Znači ako idem uplatiti kune na kunski revolut (kroz aplikaciju) sa svog tekućeg računa - moja matična banka u RH mi ne naplati ništa, na revolut račun dobijem točno onoliko kuna koliko ih je sa mog tekućeg otišlo.
Naravno, i dalje ono što kupujem ne plaćam u kunama (ne računam Apple pay po domaćim trgovinama) nego onda te kune kod revoluta promijenim u valutu koju trebam po nekom Revolutovom tečaju koji je nerijetko povoljniji od bankovnog. Čak mogu "mešetariti" s valutama i zarađivati na tečaju konverzijom, odredim na kojem tečaju hoću prebaciti iz kuna u eure ili dolare, a kad obrnuto...
Dodatno, Revolut mi omogućava podizanje gotovine na bankomatima u inozemstvu bez uzimanja provizije za uslugu (OK, opet platim konverziju ako imam kune na revolut računu a dižem drugu valutu, no i to je manje nego naknada matične banke), što mi matična banka ne nudi (ok, limitiran mi je iznos na XXX EUR mjesečno, ali opet...).
Naravno da bi to sve mogao izbjeći nekakvom kreditnom karticom u svojoj matičnoj banci za koju plaćam godišnju članarinu, ali i ona je trošak koji je daleko veći od Revoluta.
Naravno da neću na Revolutu držat plaću ili ušteđevinu, ali za ovakve pocket money transakcije i online kupovine, dušu dalo.