25.06.2017 | 07:08
Bertone - Cilj vraćanja INA-e je ostati koliko toliko manje ovisan o svjetskim kretanjima cijena fosilnih goriva. Preko INA-AGIPA plina u Jadranu, a preko Naftaplina nafte u Siriji, čija će nam se polja koja smo imali otkupljena - nadajmo se - vratiti ako se ikada tamo situacija unormali. Bijele noći na Sibiru smo prodali, na našu žalost.
Mogli smo Jadranski naftovod povezati s ruskim naftovodom Druzhba - zato se projekt i zvao Družba Adria (imena dva naftovoda spojena u jedno) - samo prolaskom ruske nafte do Krka kroz naš teritorij dobivali bi godišnju lovu a da ne radimo ništa nego pazimo na održavanje naftovoda - ali to smo osujetili jer pazimo na prirodu.
Da se itko potrudio pročitati studiju izvedivosti onda bi shvatio da morske struje u Jadranu idu od Albanije i Crne Gore prema Istri preko istočne obale Italije na otvoreni Mediteran. A Rusi će sagraditi izlazak na Jadran negdje oko Albanije, koliko je zadnje pisano?
Tako da ukoliko se tanker i prevrne, opet će nam doći i balastne vode i sva moguća nečist, ali od toga nećemo imati nikakvu zaradu...
Što se LNG terminala tiče, to je u planu 17 godina od kada je Hrvatske, i još se nije pomaklo s mjesta. A kako je Katar trebao, kako svjetski broj jedan u izvozu tekućeg prirodnog plina, izvoziti te tankere na Krk - ne znam kako će se to odigrati obzirom da ga nekoliko država Arapskog zaljeva trenutno ekonomski blokira zbog navodnog financiranja terorizma i Iranskog nuklearnog programa. Situacija na svjetskoj šahovskoj ploči postaje jako zanimljiva, a mi smo tu jako nebitni - to je ono što sam jučer pokušao reći - ali odmah sam ispao antiHrvat...
A voda - imamo je na pretek i to je naša snaga - a svjetska kompanija broj jedan u vlasništvu vode je Nestle. A kakve veze imaju Nestle i Ina - to valjda ti znaš.
Ja sam samo dao primjer da ne vraćaš obiteljske dragulje prodajom obiteljskog srebra. Jer onda si zamijenio desnu ruku za lijevu i nisi napravio ništa. Osim toga, INA-u nećemo vratiti više nikada - to je gotova priča bila još za Račanove vlade, kamoli 15 godina kasnije...
Ante Tomić talog novinarstva, Zabac? OK, tvoje mišljenje - imaš ga pravo imati - ali ima jako zanimljive tekstove, i ima smisla za humor. Da si malo otvoreniji prema nekim stvarima, možda bi to uvidio.
Smayoo - koja je svrh ikojeg teksta? Da ga pročitaš i izvedeš svoje zključke. Ovo je komentar. Čovjekovo osobno mišljenje. Nije izvještaj, niti vijest - već tjedna kolumna u kojoj se on humoristički odnosi prema sadašnjem stanju u državi iz svoje perspektive.
Da je tako loš - ne bi dugo pisao niti u Slobodnoj Dalmaciji, niti u Jutarnjem listu. On je moderna verzija Miljenka Smoje, naravno, puuuno manje jaka - ali novinar i kroničar toga tipa.
I Smoju je Split mrzio, danas ga veliča. Smoje je smijao Jugoslaviji i u Malom i u Velom Mistu, i ne samo Jugoslaviji, već svakoj vlasti.
Slično radi i ovaj.
Znači, da ne plačemo - a možemo se barem malo nasmijati...