12.03.2018 | 21:23
Đuro, nisam pročitao, pričao s Daddom privatno i samo tako mi je neke stvari objasnio. Nebitno. I ja mislim (znajući što sada znam) da sam zabrijao. A jebiga. To je moja naivnost...
Pozdrav ljudi, moram ić!
Evo me:
Misliš da nisam to znao? Nisam u detalje kao ti, ne poričem to, ali okvire svega jesam. Tipa rumunjska Dacia i Škoda iz Češke. Detalje nisam znao (da je Dacia u biti Renault, ali jesam da je Škoda ispod haube VW) tu si ti stručan - to ne opovrgavam. I nisam znao detalje o tvornicama, nisam u tom fahu i ne zanimaju me toliko automobili.
Tehnika, povijest, energetika. To volim čitati.
Mislim da jedino što propuštaš jest da EU želi ugasiti našu brodogradnju, i držim da im to ne smijemo dopustiti. Barem po meni. To nam je bila dika. I zašto ne bi bila opet?
Znam i da je Škoda proizvodila ratne strojeve.
Znaš puno više o autima od mene, to je činjenica. Ali ne znaš sve o svemu. Možda negdje ja znam više od tebe.
Pričaš mi o Česima kao načitanom narodu. Pa s kim misliš da komuniciraš? Bohemija, drugi naziv za Češku. Kafka, ovo ono... Pa Kraljevina Češka i Markgrofovija Moravska su bili uzor hrvatskom narodnom preporodu, oni su svoj obavili pola stoljeća ranije. Hajduk je osnovan u kafiću u Češkoj, točnije u Pragu. Dan danas je tamo njegov grb.
Pa nisam baš tolika neznalica. Da znam malo o svemu, a sve o ničemu - to je istina. No, povijest stvarno volim. Oduvijek sam je volio.
Što se Rimca tiče, Daddo mi je podastro samo takve podatke oko ne samo njega, već malo više sličnih stvari - i na tome mu svaka čast. Da ne ponavljam čovjeka tu. Dobri smo si. On me uspio razuvjeriti u par poruka.
Ali ovo, ovo je učenje povijesti nekoga tko guta povijest.
Sada si se ti malo zaletio...
Sorry, nemoj se sada ti naljutiti - ali tako je.
Evo ti primjer iz povijesti:
Misliš li da se nacional socijalizam, skraćeno nacizam - jednog dana samo desio u Njemačkoj?
Ono, pao s neba: ajmo sada bit nacisti.
Naravno da nije. Proizveo ga je zapad i pobjednici velikog rata (kako su tada zvali prvi svjetski rat, jer većeg do tada nije bilo) sa svojim reparacijama i otplatama, kojima su njemački narod doveli ne na rub gladi - nego u glad. Marka je padala slobodnim padom svakodnevno. U isto vrijeme preko Njemačke su se klali Staljin u Rusiji i Trocki u Turskoj - u borbi za prevlast. Sve preko leđa tadašnje Weimarske republike koji su mogli birati postati komunisti (biti lijevi), što zamalo i jesu jer im se narod napalio na ruski socijalizam (za koji znamo šta je postao kada je Staljin "zauzdao" oponente) - ili ostati u centru, odnosno toj republici takvoj kakva je bila, no gladni ko psi.
Logičan slijed - izabrali su desne, i NSDAP - jer oni su pričali ono što je narod htio čuti i radili promjene rezavši veze sa svijetom, odnosno odbijavši daljnje otplate ratnih dugova, sve dalje i dalje te sve više i sve bahatije.
Kako bi Ameri rekli: Hitler se ponašao prema stranim vođama stavom "in your face!"
I Njemci su postajali ponosni na novog vođu, a da nisu ni sanjali koji će manijak postati. Tu govorim o narodu, i pametnijim i malo običnijim građanima - jer su ga poduprli i njemački akademici židovskog porijekla, koje će kasnije izbaciti iz akademije, pa i iz države - koje je u noći paljenja židovskih knjiga u svibnju 1933. Goebbels prozvao semitskim uzurpatorima čija im znanost ne treba.
Kasnije su (Židovi koji su htjeli ostati živjeti u Njemačkoj) shvatili da su stali na krivu stranu prikrivajući se i prelazeći na katoličanstvo ili protestantizam; jer se tražilo do djeda i bake imaš li židovske krvi pa "uzalud im trud, svirači" - završili su (koji nisu na vrijeme emigrirali) u vlakovima za koncentracijske logore.
Jer kako je cijeli problem počeo u lovi, za sve njemačke probleme vlast je okrivila Židove kao vlasnike banaka, već sam spomenuo.
Uzrok i posljedica. Sve na ovom svijetu to ima.
I kasnije su protjerali te iste židovske znanstvenike, a jedini koji ih je javno osramotio i opalio im šamarčinu preko medija jer ih je preuduhitrio je Albert Einstein koji je sve to predvidio i ranije se odrekao njemačkog državljanstva nego što su mu ga oni mogli oduzeti i izbaciti ga s njemačke Akademije znanosti i umjetnosti.
Ali karma je kučka, i upravo su oni bili ti koji su utrli put da Saveznici prvi naprave atomsku bombu.
Siguran sam da znaš i da je Hugo Boss, danas ugledna marka koju nose oni koji na to pate - šio uniforme za stormtrooperse (tako su se zvali, nemoj misliti da su izmišljeni u Star Warsima) - sa znakom lubanje. Da se to nije desilo u povijesti, i da nam netko priča da bi se moglo desiti - rekli bi da je lud. Nebi li?
Volkswagen je kao narodno vozilo (pa to i znači u prijevodu, zar ne?) s Bubom pokrenuo Hitler.
AG Farben s Ciklonom B otrovao 6 milijuna ljudi.
Itd, itd...
Koji je najpoznatiji Židov bio protiv stvaranja židovske republike nauštrb Palestine i odbio biti prvi predsjednik Izraela?
Albert Einstein.
Iako je svojedobno izjavio da bi volio da njegov narod ima svoj komad zemlje, kada je shvatio što će napraviti Palestini, doslovno se verbalno poklao s vođom cionističkog pokreta u SAD-u.
A sada stvarno dosta o povijesti jer je off topic.
Samo za kraj, kakve veze ima koja postrojenja ima Češka, koja Rumunjska?
Ja sam napisao da je Srbija dobila na natječaju za gradnju tvornice.
Niti Česi,niti Slovaci, niti Mađari niti Rumunji nisu imali ratove devedesetih. Rumunji su zbacili Ceauşescua 1989., nakon godine dana prosvjeda, i ne poričem - žrtava.
Ali naspram višegodišnjeg rata?
Molim te.
Oni su zbacivali 71-godišnjeg diktatora, a ne bombardirali gradove i slali ljude na frontove.
Mi smo ipak sudjelovali u ratu i to nas je (sve države bivše SFRJ) itekako unazadilo.
O tome pričam. Ne znam zašto moram crtati ovdje. I zato sam spomenuo baš - Srbiju. Iako znam da ona već ima tvornicu automobila, gdje se radio Yugo a danas Fiat Punto, ako se ne varam. Ali ovo postrojenje neće biti tamo - gdje je Zastava u Kragujevcu, nego negdje drugdje i izgradit će ga potpuno novog za "električne dijelove budućih luksuznih automobila".
Zašto mi nismo bili na tom natječaju? Natječaj je bio izričito za zemlje jugoistočne Europe.
Zadnje dvije zemlje su ostale Makedonija i Srbija.
I jedni i drugi (još uvijek) kotiraju lošije od nas - mada ako ovako nastavimo prešišat će nas i oni.
Ako je to zabrijavanje - OK - zabrijao sam.
I samo još ovo Đuro - mislim da se DANAS još samo neznalice sprdaju sa Češkom. Postali su jedni od najpoželjnijih turista ovdje sa prilično velikom kupovnom moći. To više nisu oni Česi koji skrivaju knedličke i paštetu u gepeku na ulazu u HR.
Svi, koji imalo pratimo vijesti, znamo koliko su napredovali. Ne samo oni; i Mađari, i Slovaci i Rumunji.
Isto kao što si ti rekao meni, ja kažem tebi - nemoj se ljutiti - znaš toliku količinu informacija da je tvoje postove užitak čitati jer čovjek u 99% slučajeva nešto nauči iz njih. Ne kažem da znam povijest bolje od tebe, samo tvrdim da ju volim i volim sagledavati stvari iz više kuteva pa ih spajati u jednu veliku sliku. Ako te išta u ovom postu uvrijedilo ili naljutilo, ispričavam ti se.
Nije mi namjera s ikime ovdje posvađati se. Baš naprotiv.
A kada vidim da sam zaista u krivu, priznam to.
Zato se ovim putem još jednom ispričavam i Daddi, koji mi je sinoć privatno objasnio kako stvari stoje na malo širem planu u ovoj zemlji. Na moju veliku žalost...