09.03.2018 | 17:09
Yonkis kaže:
A sad su ostavili na zagrebačkim cestama toliko šljunka, šodera da to nije normalno, barem u mojem kvartu koji je lagana podsljemenski (ulica Sv.Duh/Bijenik).
To je šljunka nabacano, majko moja, valjda je mindset bio "imamo sav ovaj šljunak za zimu 2017/18, evo nam snijega, ajmo barem 80% cijele zalihe potrošiti jer nam je ovo prilika, sad će padati 7 dana, nije padao 11/12/01 mjesec, ništa do sada. BACAJ SVE!"
Ne daj bože da netko skrene kotačima, radi nekog razloga, na taj pošljunčani dio, to frca na sve strane, diže prašinu, stvara buku. Baš me zanima kada će ići sakupljanje šljunka. Prošle godine je bilo (u mom kvartu) tek u 5-6 mjesecu (znam da je bilo ljeto).
Yonkis, ni sam ne znaš koliko si u pravu.
Proračun zimske službe grada Zagreba iznosi
14,2 milijuna kuna.
Planom Zimske službe za sezonu 2017./2018. obuhvaćeno je raljenje i posipavanje cesta u ukupnoj dužini od 2.589 km, odnosno površini 13.553.324 m2. Uglavnom, da ne idem sada u brojke koje se mogu naći na stranicama Grada Zagreba - ispadne li da im je od prošle sezone ostalo sipine, kako zovu taj šljunak, i soli - a pripreme 5000 tona soli i 1500 m³ sipine - onda im je za iduću godinu budžet manji.
Logično, zar ne? Kada u spremi Zagrebačkih cesta od lani stoji x tona soli i y kubika sipine.
No to nekome nije u interesu. Kako taj/ti neki uzimaju lovicu iz svakog dijela budžeta, tako je radnicima rečeno da na snježne dane pobacaju što je moguće više svega na ceste. Kasnije (u proljeće) će smetlari pomesti najviše nabacanog šljunka, dok će u predgrađima svaka osoba pomesti pred svojom kućom. Njima totalno nebitno.
Jer, ako nema toliko milijuna, odakle će uzeti?
A čisto da usporedimo red veličine, proračun zimske službe Primorsko goranske županije je 80 milijuna kuna. Znači, Zagreb je uložio nekih pet puta manje od cijele županije u kojoj je metar snijega zimi normalna stvar. Grad koji već desetljeće ima cca dva tjedna snijega godišnje.
I to koliko - 15, možda 20 cm?
Inače, za one koji ne znaju, proračun Grada Zagreba je 8,8 milijardi kuna. Odakle se nabavljaju?