Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.

23.03.2019 | 12:04
Evo, zadnja tri odgovora su u biti odgovorili na pitanje treda, lažu li nas.
Tema zaključana.
23.03.2019 | 12:07
Kloba kaže:
Samo da podijelim jednu stvar koju sam nedavno otkrio, jer me zanima vaše mišljenje o tome. (...)

Nemoj formirati stav o bilo kome na temelju jednog dokumentarnog filma kojeg si vidio (tog istog kojeg smo svi vidjeli) i "ripple" efekta reagiranja na taj film. Bio sam u Južnoj Koreji, među tim ljudima. To o čemu pričaš je debelo pretjerano. A u onoj mjeri u kojoj jest prisutno - prisutno je i u Japanu, i u kineskim gradovima. I više ima veze s kolektivizmom koji je puno jače prisutan u orijentalnim kulturama, nego zapadnim.
Također je i ono što si napisao o Finskoj - pretjerano. Nije točno da djeca ništa ne uče do 12. godine, nego im je metodika poučavanja takva da djeca to doživljavaju kao igru. I opet - nije to tako samo u Finskoj, nego u cijeloj Skandinaviji.
Koji je sistem bolji od ta dva ("finskog" i "korejskog")? Ovisi koliko novca imaš po glavi stanovnika. Ako ne moraš brinuti o trošku školovanja i cijeni radne snage koju kasnije plaćaš, "finski" je sigurno bolji.
Tema zaključana.
23.03.2019 | 12:13
A gledao si Smayoo?
Dobro, znaš mene - lakovjernog.
To nije HBO, to je bilo na HTV-u.
Ali ako si ga gledao, pogotovo ako si tamo bio - ima li u tom dokumentarcu trunke istine?
EDIT:
Kako Japanci, koji isto vrše pritisak na potomke od rane mladosti, nemaju taj problem - toliko izražen? Znam da i oni imaju problem sa samoubojstvima ukoliko se djeca ne upišu na željeni fakultet, ali ovakav pritisak poput učiona u zgradama nigdje nisam vidio.
Pa to valjda nisu izmislili.
EDIT 2:
Pošto Južnu Koreju uživo vjerojatno neću upoznati, sada me ta tema zainteresirala pa ću vidjeti što se da iskopati i preko dokumentaraca i preko knjiga. Za Skandinaviju sam znao da je otprilike isto u cijeloj regiji, ali Finska je nositelj prvog mjesta (valjda je još uvijek) pa sam zato nju spomenuo.
A rečenica da "djeca do 12. godine mogu biti djeca" nije moja - nego finske ministrice obrazovanja. Mislim da je iz filma Michaela Moorea, kada obilazi zemlje Europe u potrazi zašto su (svaka u svojoj branši) bolje rankirane od SAD-a.

Tako da ovo ne smatram ripple efektom Smayoo - pa kao i u filmu o Južnoj Koreji - ovaj postavlja pitanja, a ljudi mu odgovaraju. Jedino ako SVI LAŽU i sve je GLUMA, kao kod onoga filma da je Tito prodao svemirski program Amerima, koji je stvarno bio zajebancija i na koji sam nasjeo.
Mada si u pravu za više izvora prije stvaranja konačnog mišljenja, to bez daljnjeg...
Tema zaključana.
23.03.2019 | 12:45
LongVillage kaže:

Dao si primjer egzaktne znanosti, koja to u tom slučaju - i nije, već je naobičniji izračun fiksnih konstanti.

Znači, fizika nije egzaktna znanost?
Da parafraziram jednog 'uvaženog' ravnozemljaša: 'Interesantno.'
Veliš, najobičniji izračun fiksnih konstanti?
A otkud nam te konstante?
Zašto isti takav izračun nije bio moguć prije Newtona i njegove 'teorije'?
I otkud nam uopće ta formula?

LongVillage kaže:
Ono što se danas uzima kao znanost, itekako je umnogome puka teorija i nedokazana priča. Baš kako je Zelko nabrojao, čitaš li pozornije, sve to sa čime šopaju djecu u školama su TEORIJE, i to su teorije jer NISU dokazane - i neće ni biti dokazane (svi veličaju nekakvu teoriju relativnosti, za koju je i sam Einstein rekao da neće biti nikada dokazana - pa me zanima u čemu je fora da se sa tako beskorisnim, nedokazanim stvarima dubokoumno šopa ljude po školama i faluktetima???!!

Da li ti je poznata definicija izraza 'znanstvena teorija'?!
Stvarno misliš da je znanstvena teorija u istoj razini kao nečije nasumično naklapanje?!

Koje to znanstvene teorije znaš, a da nisu dokazane?

Da li si uopće svjestan koliko je formula i kompleksnih izračuna iza svih tih 'teorija'?!

Kad već spominješ 'nedokazanost' i 'beskorisnost' svih tih 'teorija' dati ću ti samo jedan primjer, bez uzimanja u obzir Einsteinove teorije relativnost i teorije gravitacije, GPS sateliti bi konstantno imali pogreške u izračunu pozicije i bili potpuno beskorisni.
Ali, kao što svi znamo, to se ne događa. Upravo zahvaljujući tim 'nedokazanim teorijama'.

LongVillage kaže:
jedino ne znam zbog čega se sa teorijama šopa djecu po školama, jer ako ćemo uzimati teorije kao zdravo za gotovo, onda gdje je granica, hoćemo li ravnopravno učiti i mnoge druge teorije koje tim "egzaktnim znanstvenicima" tjera smijeh na usta, no ako neka teorija ide njima u osobno uvjerenje ili u ujerenje onoga tko ih plaća - onda je to "u redu" i "to je znanost"??

Ne 'šopa' ih se 'teorijama' nego znanjem dobivenim temeljem znanstvenih teorija. Potvrđenost znanstvenih teorija nema veze sa nečijim uvjerenjem, one daju provjerljive rezultate bez obzira na nečije uvjerenje

LongVillage kaže:
Znanost je kroz povijest bila samo želja da se ide naprijed i da se nešto otkriva - a što daje odgovore na velika pitanja koja muče čovjeka. Na žalost, ta želja je uvijek bila - a i danas je! - vrlo daleko od moguće i vjerojatne istine

Izgleda da si pomiješao dva različita pojma, znanje i istinu.

Znanje je nešto do čega se dolazi pažljivim proučavanjem, eksperimentima, testiranje, formuliranjem i usporedbom rezultata formula sa događajima u stvarnosti.

Istina je nešto što je ultimativno i apsolutno točno, i kako bi bio siguran da je nešto istina, moraš imati na raspolaganju sve moguće informacije, a to nama ljudima jednostavno nije moguće.

Zato o istini ne možemo raspravljati, i možemo se oslonit samo na znanje, a naše znanje se s vremenom mijenja, jer što više znamo, dolazimo do novih saznanja koja nam prije nisu bila dostupna.

LongVillage kaže:
znanost troši ogromne resurse ne na otkrivanje, nego na eliminiranje onih i onoga što možda nudi drugačiju priču od tih "znanstvenika", a znanost je danas posve podređena novcu i time maksimalno isprostituirana za račun krugova koji tu znanost plaćaju i financijski podupiru. Znanstvenici olako prostituiraju svoje akademske titule i ugled za ljubav onoga koji će im u džep kapnuti što veću svotu novca, i njihov ugled je u službi davanja legitimiteta i komercijalnosti produkta i ideja koje prodaju oni koji ih financiraju.

Ovo je čista glupost i još jedna 'teorija zavjere'.
Znanost još uvijek svakodnevno donosi nova znanja, tehnologije i materijale, o kojima prije samo 50 godina nismo mogli ni sanjati.

LongVillage kaže:
jer smo se uvjerili da oni - LAŽU.

Može jedan konkretan primjer tog laganja?!

LongVillage kaže:
Svaka znanost kroz povijest je bila "zadnja riječ" napretka, tehnike itd, da bi se daljnim otkrivanjem otkrilo da tome baš i nije tako.

Naravno, zato što naše znanje kontinuirano raste.

LongVillage kaže:
danas je to smiješno, no - to je tada bila ista ta stvar koju nam podvaljuju i sada, kao nešto najbolje, najnaprednije, naj... a u biti, najčešće hrpa žešćih laži

Laž implicira postojanje istine, a istinu, kao što sam ti veće objasnio, ne možemo znati.
Dakle ovisimo o znaju, koje opet ovisi o stupnju razvoja. Staro znanje koje smo zamijenili novim ne znači da je ono prije bila laž (jer nemamo 'istinu' s kojom bi je usporedili.

LongVillage kaže:
dapače je napretkom znansti vrlo izvjesno da će sadašnja znanstvena dostignuća, koja nam slijepo nameću, jednom biti prokazana kao naiva, smijeh i laž... moguće ne sve, ali ogroman dio svakako.

Povijest znanosti te demantira, jer još uvijek koristimo znanje do kojeg su došli stari Grci.
Osim toga, da je većina znanosti pogrešna, kako bi smo uspjeli doći do ovolikog stupnja razvoja?!

LongVillage kaže:
Poanta je da je i današnja znanost daleko do toga da ju uzmemo kao istinu

Zato što ona to i nije, niti može biti.

LongVillage kaže:
zato ne smatram pametnim bezrezervno polagati svoju vjeru, nade i uvjerenja u znanost - jer ista je jako daleko od mnogih istina, a najgore je što i dalje radi na tome da istina ostane podalje od ljudi, jer se kosi sa interesima onih kojima na umu nije napredak, nego debela zarada...

A u što bi ti 'polagao svoju vjeru'?!
U isprazna naklapanja ljudi koji nemaju pojma što je znanost, ali zato znaju što je 'istina'?!

LongVillage kaže:
Tvoja slijepa uvjerenja u znanost kao nešto "ne znam što" jednako su kilava, jadna i smiješna kao i onoga koji o svemu tome apsolutno pojma nema.

Moja 'uvjerenja' u znanost nisu slijepa, jer iz iskustva znam da znanost daje točne i provjerljive podatke i rezultate koji se podudaraju sa događajima u stvarnosti.
Ako je to, po tebi, u istoj razini sa nečijim nasumičnim naklapanjem, onda nemamo o čemu pričati.

LongVillage kaže:
S time da taj neznalica barem ne pljuje po tuđim uvjerenjima.

Ne znam na koga točno misliš, ali ti iz iskustva mogu reći da ravnozemljaši (jedna od skupina govori po prilici ovo što ti tvrdiš) pljuju po tuđim uvjerenjima samo tako. I pri tome odbijaju prihvatiti vrlo jednostavna i lako provjerljiva opažanja koja su kontradiktorna njihovim vjerovanjima.

LongVillage kaže:
Znanost danas nije demantirala niti jednu stavku koju Biblija spominje

A religija je znanstveno potvrdila Bibliju?

LongVillage kaže:
Za razliku od toga, znanost je sama sebe demantirala kompetno u razdoblju od samo nekoliko desetljeća do max 200 godina...

Znači, po tebi je, sve što znamo iz znanosti, staro samo 200 godina?!
Na kojim si ti supstancama?

LongVillage kaže:
kada budeš iz svojih "znanstvenih" spika izbacio ideologiju i njezino agresivno traženje neprijatelja i neistomišljenika, tek tada ćeš steći prvi uvjet da se znanošću baviš na onaj način na koji bi i trebalo - iskreno, otvoreno, dobronamjerno, objektivno. Na žalost, današnjih 99,9% znanstvenika uopće o tome ne žele ni razmišljati. I to je prokletstvo današnjeg svijeta.

Prokletstvo današnjeg svijeta je činjenica da svaka budala ima pristup globalnoj mreži zvanoj internet (čije postojanje možemo zahvaliti tim znanstvenicima koji nas 'lažu i kradu') i može napisati brdo gluposti na koje se onda nakače osobe slaboga znanja i upitnih mentalnih sposobnosti, koje odjednom steknu dojam da su baš oni tako pametni, da su pametniji od svog znanja koje je čovječanstvo uspjelo, teškom mukom i radom, napabirčiti u posljednjih par tisuća godina.
Tema zaključana.
23.03.2019 | 12:48
m@xym kaže:
Istina je nešto što je ultimativno i apsolutno točno, i kako bi bio siguran da je nešto istina, moraš imati na raspolaganju sve moguće informacije, a to nama ljudima jednostavno nije moguće. Zato o istini ne možemo raspravljati, i možemo se oslonit samo na znanje, a naše znanje se s vremenom mijenja, jer što više znamo, dolazimo do novih saznanja koja nam prije nisu bila dostupna.

Ovo stoji. Tu nema dileme. Barem po meni.
Tema zaključana.
23.03.2019 | 19:46
LongVillage kaže:

Znanost i vjera nisu u sukobu, dapače, svu današnju znanost i jesu utvrdili i osmislili vjernici, nerijetko baš svećenici, a i svi veliki znanstvenici u povijesti su bili vjernici i to jasno i nedvosmisleno i priznavali (Tesla, Einstein, Bošković itd itd itd).

Svećenici su kroz povijest bili najbolje obrazovani dio ljudskog roda i onda je logično da su dolazili do novih spoznaja koje su potom provjerene i postale dio kolektivnog znanja ljudskog roda koji kolokvijalno zovemo znanošću.
Kad već potežeš Einsteina, onda budi iskren do kraja i reci točno što je on rekao po pitanju vjere i kako je on to rekao. On nije išao u crkvu (sinagogu) nego je rekao da što više saznaje vidi da u svemu ima apsolutni red. To je točno to što sam i ja poimao pod pojmom vjernik (ne pokušavam ni na koji način sebe izjednačiti ili usporediti s Einsteinom, da ne bi bilo zabune).

A znanost i vjera nisu u sukobu? Pitaj Giordana Bruna što misli o toj tezi. Ili Galileo Galilei? Evo, njih dvojica su mi prvi pali na pamet...
Tema zaključana.
24.03.2019 | 03:13
Djuro genijalac kaže:
A znanost i vjera nisu u sukobu? Pitaj Giordana Bruna što misli o toj tezi. Ili Galileo Galilei? Evo, njih dvojica su mi prvi pali na pamet...

Problem je možda u tome što se "vjera" najčešće poistovjećuje s Crkvom ili religijom, a manje sa znanošću. Po meni je vjera jednako prisutna i u znanosti. Jer što je "znanstvena pretpostavka" (ili samo - pretpostavka) nego vjera da postoji nešto što još nije dokazano?
Newton je npr. bio gorljivi vjernik koji je bio u otvorenom sukobu s Crkvom kao takvom. Sve se to nekako svodi na stvar semantike, interpretacije i dakako - moći. Danas smo ipak nešto civiliziraniji, pa nam mediji koriste kao lomača ako moćnici žele nekoga diskreditirati. I da ga jebe Babo, još uvijek će Crkva lakše spaliti nekog znanstvenika nego što će znanstvenik nešto dokazati Crkvi (dakako, preko mase koja viče: "Skinite mu glavu!"). Eto, ode Đikiću glava. No, treba imati strpljenja jer možda se već za 1000 godina dogodi neki kvalitetan pomak po tom pitanju. Samo strpljivo...

Kako su se religija i znanost u jednom trenutku razišli, tako će se kroz neki period približavati jedno drugom. Sad, hoće li se neki rezultati vidjeti kroz 100, 1000 ili 5000 godina... Bumo vid'li.

Ravnozemljaši u tom kontekstu nisu ni bitni. To je samo zabava za nas koji imamo viška vremena
Tema zaključana.
24.03.2019 | 09:54
Kad spominješ Đikića, on je bedak kojeg je SDP nefukao da proućava tuđe radove. Sam je sebe diskreditirao.

A ravnozemljašima neka je sa srećom, jer kad bi imali minimum obrazovanja prirodnih znanosti, tako ne bi razmišljali.
Nekako mi se ćini kako su ravnozemljaši svi redom pohađali Filozofski fakultet gdje nije važna istina, već ve važno koliko se njih izjašnjava o nekoj stvari.
Tema zaključana.
24.03.2019 | 10:06
Kada je pao Rim, svo nakupljeno znanje (tada Europi znanog) svijeta je sačuvao tko?
Da nije bilo njih danas ne bi poznavali ni rimske ni njihove brojeve, niti grčku niti rimsku povijest, a na Pravnom fakultetu predmet Rimsko pravo s kojim pravo kao takvo počinje - ne bi postojao.
Arapi.
Arapska država na Pirenejskom poluotoku trajala je od 711. do 1492. Taman kada su Vandali razvalili Rim, oni su ušli u igru da sve popišu i sastave nove knjižnice, samo u tada njihovoj Španjolskoj.
U 11. stoljeću počinje se raspadati jer su na nju stali sve više navaljivati kršćani iz tadašnje Franačke.
Glavni grad arapske države u Španjolskoj bila je Córdoba.
A danas ih držimo bezumnim manijacima.
Povijest.
Jako bitna stavka...
Ne kaže se bez veze da je učiteljica života, niti da se ciklički ponavlja. Ovo drugo radi jer mi ništa ne učimo iz nje, barem ne ono bitno - pa ispada da je povijest svijeta - povijest ratovanja. Ima zgodan video na Jubitou na kojem ubrzano prolaze godine, prikazuje mapu svijeta i mjesta na kojima su se u to određeno vrijeme vodili ratovi. Nema mira od kada je prvi čovjek uzeo našiljeni štap u ruke.
Našao sam ovo, mislim da ima i duža verzija jer ova prikazuje jedan milenij, ne dva.
Tema zaključana.
24.03.2019 | 10:16
O arapskim brojkama bi se dalo raspravljati jer ih oni nisu izmislili. Oni su samo nulu dodali. Sustav brojeva je nastao u Indiji.
Arapi na Pirineju nisu pali s neba, već su osvajanjima došli do tamo.
Za povijest se ja ne brinem jer uvijek netko stoji sastrane i zapisuje, a netko drugi se pobrine da se to sačuva.
"Manjinci", a što je s Indijancima!
Tema zaključana.
24.03.2019 | 10:21
Ubili smo ih. Slobodno možemo reći mi - jer su bijelci i došli su sa Starog kontinenta. Pa ako se smatramo Europom, onda smo ih masakrirali - i mi.
Opće poznata činjenica. Stjerali su ih u rezervate u Dakotu, njima svetu zemlju, da bi čim su našli zlato odustali od te namjere i išli ih pobiti sve. A onaj kreten samoljubivi koji je uniformu doživljavao kao kazališni kostim i bio toliko zaljubljen u sebe dobio je što je i zaslužio (Custer).
S druge strane, Sitting Bull i onaj mlađi (Crazy Horse) bili su još tada pametniji od mnogih bijelaca danas.
"Mi nismo tražili od vas, bijelih ljudi, da dođete ovamo. Veliki Duh dao nam je ovu zemlju kao dom. Vi ste imali svoju zemlju. Mi vas nismo dirali. Veliki Duh dao nam je puno zemlje da na njoj živimo, dao nam je bizone, jelene, antilope i drugu divljač." - Bik koji Sjedi
A bijelci, poput onog manijaka Buffalo Billa, se naslikavaju na BRDU oderane kože bizona i misle si kako su frajeri.
PMEmlNXf.jpg

Neke se stvari nikada ne mijenjaju... Od Stare grčke, preko Rima koji je poznavao tek pet dobrih cezara od njih pitaj Boga koliko (zovu se petorica velikih, tako nekako) - preko srednjeg vijeka do danas.
EDIT:
Kada već postavljaš pitanja, jesi li ikada promislio - ako katedrala Svetog Petra u Rimu zaista počiva na kostima istoga, kada je on umro? Koji je vladar vladao Rimom u to doba? A koji u vrijeme Isusa?
Tema zaključana.
24.03.2019 | 10:36
U vrijeme Isusova života Rimsku vlast je držao Augustus, no navodno da su kršćani iz Judeje masovno okrivljeni za požar u Rimu (jer su govorili o vatrama pakla, pa je narod to shvatio kao prijetnju koju nisu uočili na vrijeme), te su zato svi odreda pribijeni na križ te živi spaljeni.
Logično, čim je veliki rimski požar u pitanju - riječ je o vremenu Nerona.
A među žrtvama se navodno nalazio i Petar. To je neka 50.-a godina nakon Krista, tako nešto...
Da li je ovo istina ili nije, nemam pojma - samo sam na taj odgovor naišao kada sam istraživao kako je i kada Petar stigao u Rim, te kako je umro. Egzaktan odgovor ne postoji, samo najbolje nagađanje.
EDIT:
Samo me jedna stvar muči u cijeloj priči. Ako je pravoslavna crkva original kršćanska crkva. Prava slava i to. Kako to da je katolička u Rimu, a pravoslavni "papa", odnosno "prvi patrijarh među jednakima" se nalazi u - Istanbulu?
Ok, Konstantinopol i to - sve mi je jasno - ali to sve nastaje kasnije - podjelom rimskog carstva na zapadno i istočno - i kako je onda mlađa crkva završila na mjestu starije?
Davim, znam - ali to nikada nisam uspio prokljuviti.
Tema zaključana.
24.03.2019 | 11:54
Zašto postoje tri boksačke federacije? Da imaš tri svjetska prvaka u boksu. E pa, svako carstvo, svoja crkva, svoj papa, svoja lova itd itd itd....
Tema zaključana.
24.03.2019 | 12:21
Nije mi to nejasno. Nego ako se pravoslavna crkva uzima kao ona starija, a Rim kao grad u kojem je kršćanstvo začeto (ako je, nemam pojma - ciljam na kršćanstvo u Europi, znači nakon Judeje, jeli) - kako je starija vjera završila u Bizantu, a mlađa u Rimu? To mi nije jasno. No, to je već pitanje za teologe...
Tema zaključana.
24.03.2019 | 13:06
Kloba kaže:
Nije mi to nejasno. Nego ako se pravoslavna crkva uzima kao ona starija, a Rim kao grad u kojem je kršćanstvo začeto (ako je, nemam pojma - ciljam na kršćanstvo u Europi, znači nakon Judeje, jeli) - kako je starija vjera završila u Bizantu, a mlađa u Rimu? To mi nije jasno. No, to je već pitanje za teologe...

Rekao bih da nije stvar u datumu nastanka religije već načinu tumačenja Biblije.
Tema zaključana.
24.03.2019 | 13:16
Po meni vjera i znanost tesko idu skupa. Znanost se bazira na sumnji. Sumnjamo kako nesto radi pa to dokazujemo ili opovrgavamo, kroz naucne eksperimente i ponavljanje rezultata.

Dok se vjera bazira na vjerovanju u nesto nametnuto. Uglavnom bazirano na izmisljotinama ili blago receno tesko dokazivim cinjenicama. Al to ti je tako i ajd cao. Pise u knjigama. Vjeru utjeruju strahom (vojnim, strahom od pakla, od izvrgavanja ruglu i sramoti, od nepozeljnosti u drustvu, borbe za goli zivot i sl), dok znanstvenik odabere da to bude. Nisu ga natjerali da se tu upise i odgajali ga i drillovali cijeli zivot da bude znanstvenik. Kao sto to vjera sustavno radi od rodjenja.

Pricanje djetetu od 4-5 godina koje zivi u svijetu maste, da ce goriti u paklu u vjecnim vatrama ako ne bude isao u crkvu nedeljom je toliki mindfuck, da ja to pojmiti ne mogu.

Najbolja stvar je sto svaka vjera dokazano i provjereno ima svoj rok trajanja. Samim tim i bog kojeg slavi i propovijeda. Stotine smo ih imali kroz povijest i sve su nestale sa drustvene scene.

Kad bi mogli putovati unatrag kroz vrijeme, pa da vidim tu hrabrost ko bi mogao izaci pred Rimsku vojsku i reci da Mars nije bog rata. Znate ima jedna planeta koja se tako zove, i rodjak crnac kojeg vi koristite za borbe sa gladijatorima iz zabave, ce voziti robot daljinski na toj planeti A vi cete biti centar jedne nove vjere cim nekog coeka razapnu na kriz na teritoriji pod vasom vojnom kontrolom...

Ili reci antickim Grcima da su svi oni njihovi bogovi u stvari fejk, da Afrodita bas i nije toliko lijepa a da je prava vjera pravoslavlje. I da su dzaba onolike hramove pravili. Otici ce svi ti bogovi valjda u mirovinu, pa ce doci jedan novi.

Ili vratiti se u doba faraona u Egipt, pa reci da ce taj narod klanjati nekom tamo Allahu 5 puta dnevno i da su dzaba hiljade mladica decenije svog zivota posvetili tome da tucaju kamen i prave piramide da faraon putuje u zagrobni svijet, koji bas i ne postoji.

Ista stvar ce zadesiti i Islam i Krscanstvo i sve vodece religije danasnjice. Samo im treba dati dovoljno vremena.

Imajuci u vidu koliko je ratova i zlocina danas vjerski motivirano, to nije nuzno ni lose da se desi. Ne daj boze dugo cekat

Steta sto danasnje aktualne vjere ne evoluiraju kroz vrijeme kao nauka, da popravljaju sto ne valja, pa bi ljudi mozda malo manje ubijali jedni druge u ime svog boga, ili cak u ime istog kojem se mole na drugaciji nacin.

Tada bi barem imali osnova za nadu da ce doci neke nove vjere koje ce biti bolje od ovih postojecih, koje se bas nisu proslavile ruku na srce
Tema zaključana.
24.03.2019 | 13:20
Treba usporediti ovo dvoje, ukoliko su informacije točne - naravno.
en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Catholic_Church
en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Eastern_Orthodox_Church
Nisam čitao uopće, ali kao da mi negdje u mozgu odzvanja da su se razdvojile oko 1000. godine. Kako, zašto - nemam pojma. Kao ni zašto ta koja se smatra starijom ima sjedište u centru istočnog Rimskog carstva, a ta koja se smatra mlađom ima centar u Rimu, od doba Kaligule do pošasti kuge (ne znam koje točno godine), kada se nakratko preselila u Francusku da bi se kasnije vratila u Rim, odnosno Vatikan.
Tema zaključana.
24.03.2019 | 13:24
drlovric - da bi reč rekel.
Tema zaključana.
24.03.2019 | 13:40
Evo, po ovome linku razdvavaju se 1054. godine od papinske crkve.
en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Eas...ions_with_the_Papacy
Tema zaključana.
24.03.2019 | 14:14
@ drlovric: Steta sto danasnje aktualne vjere ne evoluiraju kroz vrijeme kao nauka, da popravljaju sto ne valja, pa bi ljudi mozda malo manje ubijali jedni druge u ime svog boga, ili cak u ime istog kojem se mole na drugaciji nacin.
Tu se malo varaš, papa je priznao da se bog služio BigBangom za stvaranje svijeta , kao i Darwinovom evolucijom za nastanak života na zemlji. I to ovaj zadnji, Franjo !
www.independent.co.uk/news/world/europe/...a-magic-9822514.html
Tema zaključana.
24.03.2019 | 14:20
drlovric kaže:
Po meni vjera i znanost tesko idu skupa. Znanost se bazira na sumnji. Sumnjamo kako nesto radi pa to dokazujemo ili opovrgavamo, kroz naucne eksperimente i ponavljanje rezultata.

Pa nije Newton sumnjao u gravitaciju već je vjerovao u nju

Dok se vjera bazira na vjerovanju u nesto nametnuto. Uglavnom bazirano na izmisljotinama ili blago receno tesko dokazivim cinjenicama. Al to ti je tako i ajd cao. Pise u knjigama. Vjeru utjeruju strahom (vojnim, strahom od pakla, od izvrgavanja ruglu i sramoti, od nepozeljnosti u drustvu, borbe za goli zivot i sl), dok znanstvenik odabere da to bude. Nisu ga natjerali da se tu upise i odgajali ga i drillovali cijeli zivot da bude znanstvenik. Kao sto to vjera sustavno radi od rodjenja.

Drago mi je što si ovo napisao jer sasvim lijepo ilustrira situaciju koju sam naveo u prijašnjem postu. Uvriježeno se "vjeru" poistovjećuje s Crkvom / religijom / duhovnom zajednicom. Dakako, vjera jest temelj (ili prapočetak) svega toga, ali smatram da je to krivo i da vjera ima puno šire značenje. Vratimo pojmu "vjere" dostojanstvo!

Pricanje djetetu od 4-5 godina koje zivi u svijetu maste, da ce goriti u paklu u vjecnim vatrama ako ne bude isao u crkvu nedeljom je toliki mindfuck, da ja to pojmiti ne mogu.

Djeca drugačije percipiraju svijet. Naravno da je nama starim konjima iz ove perspektive štošta čudno i apsurdno, ali to bih pripisao fazi života i pređenim kilometrima
Vjerujem da djeca, koja odrastaju u donekle zdravim obiteljima, neće imati problema niti sa vatrom pakla niti sa anđelima. Možda će veće traume iz djetinjstva imati zbog matematike

Najbolja stvar je sto svaka vjera dokazano i provjereno ima svoj rok trajanja. Samim tim i bog kojeg slavi i propovijeda. Stotine smo ih imali kroz povijest i sve su nestale sa drustvene scene.

Kad bi mogli putovati unatrag kroz vrijeme, pa da vidim tu hrabrost ko bi mogao izaci pred Rimsku vojsku i reci da Mars nije bog rata. Znate ima jedna planeta koja se tako zove, i rodjak crnac kojeg vi koristite za borbe sa gladijatorima iz zabave, ce voziti robot daljinski na toj planeti A vi cete biti centar jedne nove vjere cim nekog coeka razapnu na kriz na teritoriji pod vasom vojnom kontrolom...

Ili reci antickim Grcima da su svi oni njihovi bogovi u stvari fejk, da Afrodita bas i nije toliko lijepa a da je prava vjera pravoslavlje. I da su dzaba onolike hramove pravili. Otici ce svi ti bogovi valjda u mirovinu, pa ce doci jedan novi.

Ili vratiti se u doba faraona u Egipt, pa reci da ce taj narod klanjati nekom tamo Allahu 5 puta dnevno i da su dzaba hiljade mladica decenije svog zivota posvetili tome da tucaju kamen i prave piramide da faraon putuje u zagrobni svijet, koji bas i ne postoji.

Ista stvar ce zadesiti i Islam i Krscanstvo i sve vodece religije danasnjice. Samo im treba dati dovoljno vremena.

Imajuci u vidu koliko je ratova i zlocina danas vjerski motivirano, to nije nuzno ni lose da se desi. Ne daj boze dugo cekat

Steta sto danasnje aktualne vjere ne evoluiraju kroz vrijeme kao nauka, da popravljaju sto ne valja, pa bi ljudi mozda malo manje ubijali jedni druge u ime svog boga, ili cak u ime istog kojem se mole na drugaciji nacin.

Tada bi barem imali osnova za nadu da ce doci neke nove vjere koje ce biti bolje od ovih postojecih, koje se bas nisu proslavile ruku na srce

Ne bih rekao da religije ne evoluiraju. Samo se nama to čini presporo jer "živimo u 21. stoljeću" i imamo iPhoneove
Sad, hoće li religije zbilja kroz vrijeme evoluirati ili će se raspasti kao balon od sapunice... Bumo vidli.
Činjenica je da raspadom religije neće nestati i vjera. Vjera je nešto što je duboko ukorijenjeno u čovjeku i potrebna nam je i korisna je i dobra je.
Tema zaključana.
24.03.2019 | 14:23
jzelko kaže:
Tu se malo varaš, papa je priznao da se bog služio BigBangom za stvaranje svijeta , kao i Darwinovom evolucijom za nastanak života na zemlji. I to ovaj zadnji, Franjo !

Eto... Evolucija mu se događa pred očima, a on to ne vidi. Treba ga potapšati po guzi ognjenim mačem da se malo prosvijetli
Tema zaključana.
24.03.2019 | 15:00
Tema zaključana.
24.03.2019 | 19:47
Neki ovdje imaju predrasuda prema vjeri kao što opet neki imaju predrasuda prema znanosti.
Jedino je jasno kako oni koji imaju predrasude prema vjeri i prema znanosti imaju jaku potrebu ispravljati vjernike i znanstvenike iako su u manjini.
Tema zaključana.
24.03.2019 | 20:07
@gjuroo:

Ja sam samo iznio svoje misljenje i gledanje na svijet. Postujem ako ti gledas na to drugacije. Ljepota i jeste u razlicitostima

Zaparalo mi je doduse uho da ti stvarno vjerujes da su trenutno vladajuce vjere (da se tako izrazim) dovoljno evoluirale na bolje u zadnjih 2000 godina. Ja smatram da nisu odradile niti 1% nekog evolucijskog ciklusa da budu ono sto propagiraju da jesu.

Inace ne bi se ljudi danas ubijali za direktne interese tih vjera, zar ne? A vjera ko vjera, sta ce jadna neko potpirivati te sukobe, samo da igre traju...

Meni je religija jako nisko na razini zivotnih prioriteta, iako razumijem da to ljudi rade i mole se da bi im kao bilo bolje u zivotu. Ili se pretvaraju da to rade da bi im bilo bolje u drustvenoj zajednici ili stranci kojoj pripadaju recimo (posebna razina licemjerstva). Ne osudjujem niti ih uvjeravam u suprotno. Nek svako fura svoj fazon...

Ja nekako vjerujem da su mi vece sanse da svoj zivot unaprijedim citajuci neku korisnu knjigu, nego da izmolim "younameit" molitvu X puta i nadam se da ce neko gore s neba uciniti nesto za mene.

Ako bog zbilja postoji ja se samo nadam da mu nekad bude barem malo neugodno sto dopusta ovo sve sto vjernici rade u njegovo ime i krijuci se iza vjere kojoj pripadaju.
Tema zaključana.
24.03.2019 | 20:14
Kako reče Thomas Mann, "Ako sam u manjini, ne znači da nisam u pravu.". Nebrojeno primjera ima gdje je većina bila debelo u krivu.
Ali to zapravo nema veze s ovom raspravom. U raspravi između onih koji svoj stav temelje u vjeri i onih koji svoj stav temelje isključivo u empirijskoj i znanstvenoj metodi, nijedna strana nije u krivu. To su jednostavno različiti spoznajni sustavi.
No, ekipa ravnozemljaša i njima slični likovi nemaju spoznajni sustav niti znanje utemeljeno na ičemu. Kako je još Sokrat zaključio, onaj tko ne zna ništa, iznimno je čvrst u svojim stavovima jer u svom beskrajnom neznanju ne vidi u njima baš ništa nesuvislo.
Tema zaključana.
24.03.2019 | 21:07
Svatko se nosi sa životnim problemima kako zna i umije. Netko ode u crkvu i moli se Bogu, netko ode u birtiju, a netko su gura iglu u žilu.
Tema zaključana.
24.03.2019 | 22:14
A netko ništa od toga. Da ne bi sad ispalo da su svi oni koji ne idu u crkvu - alkoholičari ili narkomani.
Tema zaključana.
24.03.2019 | 23:02
drlovric kaže:
@gjuroo:
Ja sam samo iznio svoje misljenje i gledanje na svijet. Postujem ako ti gledas na to drugacije. Ljepota i jeste u razlicitostima

Ma nego šta

Zaparalo mi je doduse uho da ti stvarno vjerujes da su trenutno vladajuce vjere (da se tako izrazim) dovoljno evoluirale na bolje u zadnjih 2000 godina. Ja smatram da nisu odradile niti 1% nekog evolucijskog ciklusa da budu ono sto propagiraju da jesu.

Ne vjerujem da sam igdje ustvrdio da je to dovoljno. Naravno da nije dovoljno, pogotovo za dio ljudi koji imaju malo šire i civiliziranije poglede na svijet. Samo sam rekao da se stvari mijenjaju (evoluiraju), ali nam se taj proces čini presporim. Stvari se događaju u 500 godina, a mi bismo htjeli da se dogode u 100 godina ili još bolje - preko noći

Inace ne bi se ljudi danas ubijali za direktne interese tih vjera, zar ne? A vjera ko vjera, sta ce jadna neko potpirivati te sukobe, samo da igre traju...

Ha gle... To su te igre moći i vjera je samo jedan od instrumenata za napraviti frku. Gle, ja ću se s tobom vjerojatno složiti u gotovo svemu. Poznata mi je ta perspektiva i mogu se s njom poistovjetiti. Žalim samo reći da vjera nije *samo to*.

Meni je religija jako nisko na razini zivotnih prioriteta, iako razumijem da to ljudi rade i mole se da bi im kao bilo bolje u zivotu. Ili se pretvaraju da to rade da bi im bilo bolje u drustvenoj zajednici ili stranci kojoj pripadaju recimo (posebna razina licemjerstva). Ne osudjujem niti ih uvjeravam u suprotno. Nek svako fura svoj fazon...

Ja nekako vjerujem da su mi vece sanse da svoj zivot unaprijedim citajuci neku korisnu knjigu, nego da izmolim "younameit" molitvu X puta i nadam se da ce neko gore s neba uciniti nesto za mene.

Eto, vidiš, i ti si vjernik

Ako bog zbilja postoji ja se samo nadam da mu nekad bude barem malo neugodno sto dopusta ovo sve sto vjernici rade u njegovo ime i krijuci se iza vjere kojoj pripadaju.

To mi je baš zanimljivo kako ljudi, koji nisu ni od vjere ni religije (ne mislim tu samo na tebe već i na dosta dragih mi ljudi s kojima se tu i tamo dotaknem i ove teme), doživljavaju Boga otprilike onako kako ga religije predstavljaju. Bog nije sijedi čiča s dugom bradom i kosom
Tema zaključana.
24.03.2019 | 23:03
zabac kaže:
Svatko se nosi sa životnim problemima kako zna i umije. Netko ode u crkvu i moli se Bogu, netko ode u birtiju, a netko su gura iglu u žilu.

...ili sluša ženu i život mu prolazi u sreći i blagostanju
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 43 minuta
  • hal9000: Anketa bi trebala imati checkboxes, a ne radio buttons. Za nas koji koristimo više mac-ova. Just sayin'.
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...
  • accom: Ako često obradjuješ video, onda pro. Sam bi preferirao novije gen. CPU.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky Za sve DTP programe dosta ti je air:
  • kupus: protonvpn na 3 dolara mjesečno
  • drlovric: [link]
  • drlovric: Jako zanimljiva i pregledna lista korisnih Mac aplikacija.
  • zoranowsky: Znam, u pravu si. Imam thunderbolt 27
  • drlovric: Ako imas vanjski monitor u svakodnevnom radu, uzmi 14". Ja sam pogrijesio sa 16". Ogroman je to laptop :)
  • zoranowsky: Dilema je taj M2Pro ili odriješiti kesu i uzeti M4Pro ali s 14" ekranom (24GB/1TB)
  • zoranowsky: @accom - Affinity, Adobe CC, DaVinci Resolve. Imam trenutno 512GB u 2 MBPro-a tak da sam se navikao.
  • drlovric: Ja imam MBP sa 512 MB, nemam problem sa prostorom. Oko 300GB je puno mozda.
  • accom: @zoranowsky Sve ovisi o tome, što želiš radit s njim.
  • zoranowsky: Nije jedini stroj, to je neka donja granica, za sve ostalo imam externe ssd-e i synology
  • Yonkis: Ne nađoh jeftiniju cijenu (u RH) od toga.. A hoće li ti 512 biti dovoljno?
  • zoranowsky: Zaboravih napisati, trenutno je u HGShopu na akciji
  • zoranowsky: Jel se isplati uzeti MBPro M2pro 16" 16/512 za 2100eur?
  • gladhr2: zna netko neko rjesenje?
  • gladhr2: [link] problem sa bluetoothom i 4. uređajem :D
  • JOHN: Hvala na info
  • Yonkis: Imaš na adidas.hr ali do 28.11 stoga požuri
  • stefanjos: affinity je na 50%
  • JOHN: Ja jučer u CCOne kupio kćeri tenisice. Bile su čitavih 20% na akciji. :) Takva akcija je ustvari neka uobičajena koja se pojavi gotovo svaki mjesec tako da i ovaj put teški bulšit..
  • drlovric: Imal kakvih Black Friday popusta? :) Neko vidio nesto zanimljivo?
  • ^SuperUnknown^: Jel to samo meni potrgan layout Oglasnika? :)
  • smayoo: Nije to baš besplatan način. To sve tako radi kako si opisao, ali windowsi te upozoravaju da nisu aktivirani
  • ping: @VanjusOS ima. Downloadiraj DEMO version parallelsa za M procesrore. To će ti downloadirati windows for arm kao .iso file. Instaliraj UTM virtual machine i windowse koje si skinuo.
  • JOHN: izuzev telekom operatera i sl.
  • JOHN: to je sve ilegala
  • JOHN: Pazite se skime imate aranžamne
  • JOHN: Čini se da više neće biti IPTVa, za đabalesku ili ga više uopće neće biti u ponudi.
  • smayoo: [link]
  • stefanjos: podsjetnik svim dobrim ljudima za iparty :)
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.19 Seconds

Provided by iJoomla SEO