27.03.2019 | 17:19
drlovric kaže:
Ja sam stvarno laik za religiju. Nisam odgojen u tom duhu. Moze li me neko skolovaniji prosvijetliti molim vas?
Evo da odmah kažem da nisam školovan, ali probat ću ti odgovoriti na neka tvoja pitanja s laičke strane. Ja sam se sam sa sobom dosta bavio ovom temom i svi moji stavovi i mišljenja nemaju neko literarno ili filozofsko uporište već samo vlastito iskustvo.
Dakle, ispred svega što ću napisati po ovoj temi možeš staviti jedan IMHO
Možda će ti se činiti da naginjem Crkvi i da je branim, ali, iskreno da ti kažem, mislim da bi me Crkva (barem dio nje) najrađe spalila
Sta je vjera? Sta je crkva? Jel mogu jedno bez drugog? Jel crkva ambasador vjere? Ili ima koncesiju nad vjerom, pa zato moze unovcavati taj svoj povlasteni status? Ako ukinemo crkvu, ostane li nam vjera (mislim da se nesto slicno desava u Islandu)?
Evo Ivan je već napisao nešto o tome, a i ja sam dao svoje viđenje istog. Vjera je nešto što je unutar čovjeka. Jedan nevidljivi i pozitivan pokretački mehanizam kojeg na svakodnevnoj bazi možeš osjetiti unutar sebe. Ne mora to biti uvijek na nekoj dobokoj religioznoj ili duhovnoj razini; može se osjetiti i na manjim, praktičnim stvarima.
"Crkva" je nešto izvan čovjeka. Osim ako ćemo se složiti da je "moje tijelo - moj hram"
Al ajd, uzet ćemo da je Crkva i građevina i institucija jer mislim da te daj dio zanima. I recimo da Crkva (s velikim C) ne podrazumjeva samo katoličku Crkvu ili kršćanstvo već to može biti bilo koja religija koja je pustila korijene u nekoj zajednici.
Vratimo se sada malo na opet na vjeru... Za vjeru se često kaže da je to nešto "od Boga". Zvuči prilično apstraktno, zar ne? Pogotovo za tebe koji još uvijek pojam Boga vežeš direktno uz neku religiju i sve manifestacije te religije. Međutim, probaj se u mislima vratiti u doba kada nisu još ni postojale današnje religije. Još bolje ako se pokušaš vratiti u vrijeme prije nego li je prvi puta izrečena / napisana / zamišljena riječ - Bog. Što je uopće natjeralo čovjeka da zamisli taj koncept postojanja? Pazi, to je doba kad je čovjek
tabula rasa po pitanju bilo kakve duhovnosti, a kamoli religije. Dakle, neki đava je gonjao čovjeka da si postavi gomilu pitanja na koja nije imao jasan odgovor. Svi odgovori su završavali u nekoj apstrakciji. Kako je čovjek velikim dijelom materijalno biće, puno mu je lakše percipirati stvari koje su mu ispred očiju nego one stvari koje su mu "iza" očiju. Tako je čovjek ta svoja apstraktna razmišljanja pokušao manifestirati u materijalni svijet kroz govor / crtež / zapis.
Tog prvog čovjeka, sa svojim apstraktnim pitanjima i odgovorima, su u plemenu, naravno, zadirkivali, dijelili mu čvrge i gledali kao čudaka. Međutim, jednog dana je taj čovjek sreo drugog čovjeka sa sličnim apstraktnim razmišljanjima i tu oni počeše razgovarati o tome, razmjenjivati mišljenja o doživljajima unutar vlastitih bića, pokušavajući "objasniti neobjašnjivo". I eto ti prve Crkve. Ta zajednica je polako rasla, a među njima je je postojao jedan lik koji je nekako zvučao najsuvislije i najbolje se znao izražavati i eto ti prvog svećenika
Tako ja to nekako vidim. Kasnije je, naravno, došao neki lik koji je u tome vidio neki svoj interes i alat za manipulaciju i cijelu dobru priču je okrenuo naglavačke. Tako danas mnogi ljudi Crkvu doživljavaju kao instrument manipulacije, a zaboravljaju (ili ne znaju ili ih ne zanima) da je sve skupa krenulo iz potrage za odgovorima i Istinom.
Tako da... Ako uzmemo da je vjera "od Boga", a Crkva od čovjeka, možemo sa sigurnošću konstatirati da vjera neće nestati nestankom Crkve. Dakako, tu treba uvažiti da je Bog vječan i sveprisutan. Međutim, kad bi ti (ili netko drugi) sad imao moć da ukineš sve Crkve, prije ili kasnije bi čovjek opet napravio Crkvu jer ga još uvijek muče apstraktna pitanja na koja nije dobio odgovor. Crkva je jednostavno potrebna čovjeku. Potrebna mu je kao kruh naš svagdašnji. Ok, ti ćeš reći da to tebi ne treba, ali osvrni se malo oko sebe i pogledaj. Ustvrdit ćeš da si u manjini
Još će puno vode proteći babilonskim rijekama dok ne dođemo do nekog univerzalnog koncepta Crkve prihvatljivog cijelom čovječanstvu.
Da li je za vjeru crkva neophodna? Ako vjera tvrdi da nam Bog dao spoznaju i svijest i razum da ucimo i otkrivamo, zasto crkva ubije naucnika koji je dokazao da postoji nesto drugacije od onoga sto neki barba sa bradom u haljini tvrde?
Zašto čovjek ubije čovjeka? Iz straha, interesa, obijesti, ega... Kao što Ivan reče, valja nekada napraviti razliku što je "od Boga", a što je "od Čovjeka".
Da, bog nam je dao svijest i razum, ali nam je dao i mogućnost izbora, što znači da u bilo kojem trenutku možemo okrenuti leđa Bogu i ponašati se suprotno onome čemu nas Bog želi naučiti. Ne treba zaboraviti da je osnovno duhovno obilježje čovjeka - grijeh.
Mislim, ista ta Crkva, koja spali znanstvanika na lomači, prestavlja svijetu zapovijedi od Boga u kojima jasno piše - "Ne ubij!" I onda oni ubiju... Jebiga, malo je
mindfuck, ali to je tako s ljudima
Svako sa imalo zdravog razuma i objektivnosti u sebi zna da se crkva toliko ogrijesila o znanost inkvizicijama i svojim radikalnim stavovima. Veliku su stetu nanijeli nauci u doba kada su imali tu moc. Ubijes znanstvenika koji je nesto DOKAZAO dok ti lijecis ljude molitvama i pustas im krv, i bavis se profesionalno egzorcizmom. I to je kao od Boga, i u redu je. Nikom nista. Bozje davanje. Ti smijes ubiti koga zelis i ne odgovarati za to, jer ti si crkva. Iznad si zakona. Pa pritisnut dokazima kasnije priznas da nisi bio u pravu i da se ipak okrece, i nikom nista.
Gle... Na čelu Crkve su tada bili
ljudi koji su imali moć i nije im bio interes širiti Božju riječ i humanizam već im je bio interes zadržati svoju moć.
As simple as that.
Ne bih htio da pomisliš da na bilo koji način odobravam i podržavam takvo ponašanje. Samo prihvaćam činjenicu da je i dio ljudske prirode. Nadam se da je Crkva prevazišla takvo ponašanje, da je pozitivno evoluirala i da više nikada neće zamračiti na takav način. Međutim, nikad ne znaš.... Đava ne spava
Moje najpozitivnije poimanje vjere je da pruza ljudima neku nadu, utjehu, uci ih da budu pokorni, skromni, skruseni, zahvalni. Jednom rijecju, da budu bolji ljudi. Ideja je dobra, ali tu sve pozitive prestaju, uglavnom iz dva razloga:
1. Vjernici su licemjerni pa se toga ne pridrzavaju (nece da ne lazu, da ne kradu, da ne ubiju, da nemaju poroke, da ne kurvaju se, da zive skromno itd itd)
2. Crkva je licemjerna jer nije dosljedna svojim stavovima (nece da usvoje naucne CINJENICE, nece da placaju poreze, izdaju racune, nece da prestanu da gomilaju bogatstva, da huskaju ljude u ratove za svoje interese, da odustanu od radikalnih i zastarjelih stavova itd itd)
Ako se Isus rodio u stalici i propovijedate skromnost, sto ce zlato i luksuz u crkvama?
Otkuda Vatikan ima tolike zlatne rezerve, biznise, banke, povlastene financijske ugovore sa toliko drzava (ukljucujuci i Hrvatsku, koja ne smije javno ni reci koliko para daje na osnovu tajnih ugovora)?
Sto ce im sve to ako je sustina vjere da je nas zivot na ovom svijetu nebitan, i da ono pravo tek dolazi? Nije li im to zlato samo nepotreban balast na putovanju?
Po cemi se oni razlikuju od Faraona koje su zakopavali sa basnoslovnim bogastvima u grobnice za koje su hiljade zivote svoje protracili kucajuci rucno taj kamen? I oni i crkva samo tepu o nekom zagrobnom zivotu i gomilaju zlato za zivota. Uocavate obrazac?
Ne kazem da ne postoje svecenici i vjerski sluzbenici (bilo koje konfesije) koji casno i odgovorno rade svoj posao, ali crkva kao institucija je nesto puno vise od toga. Rekao bi i puno iznad vjere i naroda. Odavno je to postao jako unosan posao i sirenje moci, nista drugo. Primjenjivo na sve religije, ali katolicka crkva se tu posebno izdvaja po svojoj organiziranosti.
Auf raspisa se ja. Logicno nece mi niko na ovo ni odgovoriti, ali mi glupo da brisem post
Nemam na ovo ništa dodati niti oduzeti. Zdravorazumsko poimanje apsurda i pojava u društvu. Nekada sam se oko toga više sekirao, a danas se manje sekiram
No, nema čovjeka koji nije licemjeran. Prije ili kasnije se bilo tko može uhvatiti u licemjerju. Al nisam ja tu da sudim, to je posao sijedog bradonje u bijeloj haljini