23.06.2019 | 12:01
drlovric kaže:
Po meni najveca snaga svake religije je da ti toliko isperu mozak da svaku kritiku te iste vjere (kojoj slucajno ili namjerno pripadas) shvatas osobno.
Mislim da si paušalan i zanemaruješ sve one pripadnike religija (Islama i Krščanstva) koji žive i govore suprotno tvojoj tvrdnji.
Iz perspektive katoličke vjere mogu ti tvrditi da si u velikoj zabludi.
Toliko su radikalne sve te "miroljubive" religije danasnjice
S ovim brkaš jabuke i pikule (ne kruške).
Pojedinci ili grupe nisu religija.
Moraš upoznati neku religiju pa tek onda tvrdi da li je ona miroljubiva ili nije.
Razumijem te da si moguće revoltiran ali ti trebam ukazati da si ušao u jednosmjernu ulicu u suprotnom smjeru.
Ako ja npr osudjujem i prozivam Crkvu zato sto je ubijala znastvenike samo zato jer su pokazali i dokazali da je crkva ljudima pricala i propagirala budalastine i gluposti o svemiru recimo, uvrijedi se danas obicni pripadnik Crkve koji sa tim mracnim vremenima zive veze nema.
Mislim da ti se potkrala greška koja se dešava mnogima: zbog djela pojedinaca osuđuju cijelu Crkvu.
Malo je pravnih vjernika koji ce reci, da to se desilo, pogrijesili smo ali smo naucili nesto iz toga i sada smo bolja organizacija.
Ovo bi se načelno trebalo prvenstveno odnositi na sve nas, na cjelokupno čovječanstvo. Ali to ne primjenjujemo. Ali često tražimo da drugi to primjenjuju, a ako ne primjenjuju tada su oni crni “vragovi”.
Kako si ovo napisao za vjernike (pretpostavljam da se odnosi na kataoličku vjeru i pretežno doba srednjeg vijeka, ispravi me ako griješim) vidim ovdje dva propusta / greške.
Prva:
Kada nekom kažeš “pogriješili smo” to može biti samo ako je ta osoba učestvovala u tom činu.
U slučaju kada primjerice ja nisam ništa napravio a tvoja tvrdnja se odnosi na djela mog pradjeda tada si neprecizan odnosno nepraveden prema meni jer ja nisam učinio “to” djelo, a logično da nisam mogao učiniti to djelo jer se nisam nit rodio
. Ja mogu reći samo žao mi je što moj djed učini takvo što.
Druga (iz perspektive katoličke vjere):
Razumijem te da si živeći na Bliskom Istoku svjedočio crnoj strani radikalnih pripadnik vjera koje obilježavaju te krajeve. Kad tom dodam tvoja (naša) iskustva iz naših krajeva, kada su se ljudi međusobno ubijali iz istih / sličnih razloga mržnje i netrpeljivosti, razumljiv mi je revolt i cijeli niz negativnih misli i osjećaja koji može proizaći iz tog miksa.
Međutim, kataločka vjera se temelji isključivo na Starom i Novom zavjetu (Bibliji). Svi mi koji vjerujemo u Boga (trojedinog Boga) trebamo znati razlikovati riječi koje su od Boga a koje od čovjeka (bio on i papa).
Sukladno tom razlikujemo i sva djela bilo kojeg čovjeka (makar bio on i papa) od učenja Boga (Isusa).
Između negativnih djela bilo čovjeka nema znaka jednakosti sa vjerom / učenjem Boga (Isusa).
To znači sljedeće:
Bilo koje negativno djelo bilo kojeg čovjeka nije djelo Boga, niti je ogledalo vjere u Boga (Isusa, Duha Svetog). To je isključivo djelo čovjeka koji je isto kao i svi mi usvojio (od svih nas / od društvenih vrijednosti u kojima je živio) niz negativnosti i slabosti i koje primjenjuje, te isključivo kao takvo treba vrednovati. To što pojedini svećenici troše bogatstva na aute i luksuz to je isključivo njegovo djelo za koje će on osobno odgovarati pred Bogom. To što pojedinci Bogom plaše i time negativno određuju živote djece su isključivo njihova djela za koja će osobno odgovarati.
A činjenica što ostali to mirno promatraju je njihovo djelo za koje će osobno odgovarati. Ovo je usko povezano sa odnosom svih nas prema društvenim odnosima kojima svjedočimo / pripadamo gdje takođe velika, velika većina ne čini NIŠTA.
Ako želiš saznati prave ultimativne temelje katoličke vjere pogledaj film Praštanje Amiša.
Sve drugo je odbojanje vjernika (iz više ili manje složenih razloga) da žive temelje svoje vjere.