26.01.2012 | 11:21
zabac kaže:
A kad se prodaje auto normalno je dati prometnu i knjizicu vozila. Cemu kad MUP ima sve podatke. Kaj ce ti osobna kad policahac moze utvrditi identitet. Donjeli su interne propise koji su takvi. Mada bi ja uveo recimo cijenu od par sto kuna za izvlacenje podataka iz IMEI-a kod operatera. Po svemu tome bi nam samo osobna trebala i na temelju nje bi se svi osrali dokumenti mogli vezati.
Miješaš malo kruške i jabuke. Prije svega prodaja automobila je jedno, a otključavanje uređaja nešto sasvim drugo. Preprodaja vs. otključavanje. Otključati mobitel ne znači automatski da će netko otići drugom operateru. Ja bih otključao primjerice svoj stari 3G samo zato da za vrijeme kraćeg boravka u inozemstvu mogu uzeti tamo prepaid karticu. Uopće ga ne kanim prodavati.
Drugo, hrvatski t-com sasvim sigurno zna na temelju imei broja da li je uređaj kupljen kod njih i na koje ime. A interni propis su donijeli samo zato što a) žele još jednom zagorčati život svojim klijentima zbog odluke hakoma s kojom nisu sretni, ili b) imaju i dalje u upravi stare glupave strukture koje ništa nisu u stanju realizirati bez hrpe birokratskih idiotarija.
A t-comu može biti sasvim svejedno, u čijem je vlasništvu uređaj za koji se traži otključavanje. Potpuno je nebitno da li je to prva osoba koja ga je kupila, ili neka druga/treća koja ga je kupila od prvog vlasnika. Niti sam ga ja dužan otključati prije prodaje kao prvi vlasnik, niti ima razloga da se novom/budućem vlasniku to pravo brani. Bitno je da li je prošlo 24 mjeseci od kupnje uređaja. Jednako tako nije posao t-coma da provjerava da li je uređaj ukraden ili nije. Otključavanje ne briše imei broj s uređaja i uređaj se i dalje može identificirati. Ali to je posao policije, a ne t-coma.
Ako se ne slažeš sa mnom, onda se samo upitaj, zašto Nijemac može otključati svoj iphone iz fotelje dnevne sobe, upisujući svoj imei u internet portal njemačkog t-coma i bez problema ga otključati. I to ne samo iphone, nego bilo koji mobitel kupljen kod njih, a nakon isteka 24 mjeseca. I taj se rok čak ne odnosi na nekakvu ugovornu pretplatu nego vrijedi i za prepaid korisnike.
A inače, do sada sam u životu vozio 4 automobila, od kojih su 3 kupljena sasvim nova, i ne sjećam se da sam ikada za išta trebao originalni račun. Osim kod prve registracije. A sad ja t-comu moram dokazivati da sam prije tri godine kupio kod njih iphone i sklopio ugovornu pretplatu s itarifom na 2 godine????
Pretpostavimo da prestanem plaćati pretplatu za tarifu koju sam sklopio s iphone-om i da me t-com tuži. I da na sudu tvrdim da nisam sklopio pretplatu i da nemam nikakav iphone, što misliš, bi li to prošlo na sudu, ili bi t-com u ekspresnom roku dokazao da sam kod njih kupio i uređaj i sklopio pretplatu?