10.05.2022 | 15:40
Vanjuška kaže:
Siguran sam da su se znanstvenici šokirali kad su skužili da cijepljena osoba širi zarazu dalje (makar u smanjenom i kraćem obimu), a pritom često nema nikakve ili samo lagane simptome.
Ja sam siguran da se nisu šokirali jer su mene još u osnovnoj školi nekoliko puta, pa onda opet u srednjoj, pa još jednom one godine (ne sjećam se točno koje, kasnih 90-ih ili ranih 2000-ih) kad je bila neka dramatična epidemija gripe - učili da zarazu najviše šire oni koji nemaju simptome jer nisu svjesni da nose virus naokolo, te su, točno se sjećam te riječi iz udžbenika iz biologije za 7. razred osnovne škole, takve osobe tada zvane "kliconoše". Kasnije, u srednjoj školi, sjećam se kako je bilo riječi da kliconoše mogu biti osobe koje iz bilo kojeg razloga imaju prirodan imunitet, a mogu biti i one koje su imunitet stekle inokulacijom (cijepljenjem).
Tako da ne znam što bi tu bilo šokantno. Ljudima koji se time bave je očito to poznato već najmanje 40 godina.
Nisu li poslije ljeta UK, Francuska pa kasnije za njima Njemačka počeli ukidati mjere? Švedska ih nije ni imala.
Prvih dana rujna u Francuskoj
na terasi kafića nisi mogao dobiti kavu ako nisi pokazao covid potvrdu. A nisu te htjeli testirati ako nisi ispunio upitnik od 4 stranice gdje barem 60% podataka ne bih ni znao ispuniti bez da me moja obiteljska liječnica vodi korak po korak.
U Njemačkoj (Kehl, preko Rajne od Strasbourga) u to isto vrijeme nisu tražili potvrdu na terasi kafića, ali nisi mogao ući u dućan bez nje.
Nadalje nisam pratio detaljno, ali sjećam se terora i pritiska u Austriji, znam da je prijateljica iz Kölna krajem listopada sa sinom doletjela na Lošinj samo da se makne odande i da je pričala kako su na tjednoj bazi slali poruke tko kad smije izaći iz kuće (na posao, u školu, u dućan...).
U Danskoj su proglasili kraj i ukinuli sve mjere negdje na samom početku rujna, to pouzdano znam, ali ovo južnije...